Beschrijving
Het is belangrijk dat professionals op het gebied van taalontwikkelingsstoornissen inzicht hebben in de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen op hun vakgebied en tegelijkertijd duidelijke en werkbare handvatten hebben om deze toe te passen. Handboek taalontwikkelingsstoornissen beschrijft op een toegankelijke manier de belangrijkste wetenschappelijke inzichten met betrekking tot signalering, diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren met taalontwikkelingsstoornissen en koppelt deze aan kennis uit de praktijk.
Dit boek geeft algemene informatie over taalontwikkelingsstoornissen, zoals definities, oorzaken, risicofactoren, prognose, en handelingsgerichte informatie met betrekking tot het hele interventietraject: van signalering tot evaluatie van therapie. Het onderscheidt zich door een uitgebreide bespreking van de logopedische behandeling; er wordt uitvoerig ingegaan op de uitgangspunten van behandeling bij taalontwikkelingsstoornissen, en de mogelijkheden voor en keuzes in therapie voor de aspecten fonologie, morfosyntaxis, semantiek, pragmatiek en fonologisch bewustzijn.
De heldere structuur, duidelijke uitleg en de didactische ondersteuning maken het boek bijzonder geschikt voor de opleidingen Logopedie en andere studies waar aandacht is voor taalontwikkelingsstoornissen. Daarnaast richt dit boek zich op logopedisten en klinisch linguïsten die werken met kinderen en jongeren met taalontwikkelingsstoornissen.
Dit boek is geschreven door een groot aantal experts in het vakgebied taalontwikkelingsstoornissen in Nederland, onder redactie van Ellen Gerrits, Mieke Beers, Gerda Bruinsma en Ingrid Singer.
Ellen Gerrits is hoogleraar Logopediewetenschap aan de Universiteit Utrecht en lector Logopedie van de Hogeschool Utrecht.
Mieke Beers is verbonden aan de opleiding en het lectoraat Logopedie van de Hogeschool Utrecht.
Gerda Bruinsma is verbonden aan de opleiding en het lectoraat Logopedie van de Hogeschool Utrecht.