Beschrijving
Mensen met kanker leven tegenwoordig vaak langer, ook wanneer duidelijk is dat de kanker niet te genezen is. Ondanks hun ziekte is de kwaliteit van leven tussen de behandelingen relatief hoog. Zij staan voor de moeilijke opdracht om opnieuw inhoud en betekenis aan hun leven te geven. Hoe doen zij dat?
Margot Scholte kreeg in 2012 zelf de diagnose ‘ongeneeslijke kanker’. In 2016 besloot ze aan de hand van haar eigen ervaringen en vragen onderzoek te doen onder lotgenoten. Hoe pakken mensen die ongeneeslijk ziek zijn hun leven weer op? Is er zoiets te herkennen als ‘mentaal herstel’: een proces waarin de ziekte weer meer naar de achtergrond wordt gedrongen en er een nieuw evenwicht ontstaat tussen draaglast en draagkracht?
In totaal interviewde Margot twaalf lotgenoten. Zij werd zelf geïnterviewd door medeauteur Heleen van Deur. Dit boek is een weerslag van deze inspirerende gesprekken. Ook zijn reflecties van experts opgenomen. De auteurs willen mensen met (ongeneeslijke) kanker, hun naasten en professioneel betrokkenen inspireren aandacht te schenken aan het weer oppakken van het leven.
Margot Scholte is psycholoog, onderzoeker en trainer. In 2008 werd ze lector Maatschappelijk Werk aan de Hogeschool Inholland. Ze is eveneens senior adviseur bij Effectiviteit en Vakmanschap bij Movisie.
Heleen van Deur is psycholoog, onderzoeker en trainer. Met Margo Scholte heeft ze veel samengewerkt en samen gepubliceerd voor de sociale sector. Heleen is nu beeldend kunstenaar.