Beschrijving
Ziekteverzuim door onderlinge conflicten op het werk in Nederland kost jaarlijks rond de miljard euro: 4 miljoen extra verzuimdagen moeten worden doorbetaald door werkgevers. En los van directe financiële gevolgen bij verzuim, wordt ook de voortgang en productie van het bedrijf hierdoor belemmerd.
Meningsverschillen zijn overal, maar zodra meningsverschillen uitlopen in conflicten, pesten en het verzieken van de onderlinge sfeer is actie geboden.
In dit boek wordt een nieuw idee gepresenteerd: de Conflictloods® – een medewerker in uw bedrijf die naast zijn of haar ‘gewone’ werk ook een bijzondere rol heeft in het voorkomen, tegengaan en oplossen van escalerende meningsverschillen of pestgedrag.
Met behulp van beschikbare kennis uit de conflicttheorie (diagnostiek, interventie, management) is een profiel samengesteld voor de conflictloodsfunctie, dat direct toepasbaar is in de werkorganisatie. De win-winsituatie bij inzet van een interne Conflictloods is groot: bedrijfsprocessen ondervinden minder hinder van interpersoonlijke belemmeringen en het daardoor ontstane ziekteverzuim neemt af.
Alle informatie over achtergrond en opzet van de conflictloodsfunctie, maar ook over conflictdiagnose en -aanpak en implementatie hiervan in uw arbeidsorganisatie treft u in deze uitgave aan.
De auteurs zijn verbonden aan Medling, kennis- en opleidingscentrum voor mediation en conflicthantering.
“Het wel en wee van een organisatie zal in grote mate afhankelijk zijn van hoe men met conflicten om kan gaan. Dit geldt zowel voor het bedrijfsleven als voor de politiek. Conflictloodsing zal een belangrijke bijdrage leveren voor een vreedzamere samenleving.” – Uit het Ten geleide van prof. dr. dr. Friedrich Glasl
Lianne van Lith is Bijzondere curator / MfN Registermediator / Familiemediator / Bijzondere curator en Zandkasteel- en OKEE-coach. Daarnaast is ze auteur, opleider, trainer op het gebied van mediation / communicatie / conflictmanagement / ouders, kinderen en scheiding.
Ze startte, na jarenlange ervaring in de reguliere hulpverlening en bij justitie in 2000 een onafhankelijke mediationpraktijk onder haar eigen naam. Deze praktijk is uitgegroeid tot een praktijk met een geheel eigen stijl, waarin maatwerk en respect centraal staan.
Lianne is co-auteur van het helpboek voor kinderen (6-12 jaar) met gescheiden ouders: “Bang, Boos, Blij”. Ook heeft zij het boek: “En de kinderen scheiden mee…Het Zandkastelenprogramma”, naar de Nederlandse situatie bewerkt.
Ze is tevens rechtbankmediator met een accreditatie bij de Raad voor Rechtsbijstand, co-auteur van het boek “Ouders uit elkaar, heb ik dat!” geschreven voor jongeren met gescheiden ouders, en instituutsassessor bij Intop.
Als partner is Lianne verbonden aan Medling. Door middel van publicaties, opleiding en training ondersteunt en leidt zij professionals op die zich verder willen ontwikkelen in conflictmanagement. Haar motto is: conflicten horen bij het leven, oplossingen ook!
Jocelyn Weimar is MfN- & rechtbankmediator, coach en auteur op het gebied van familiezaken. Ze geeft regelmatig, naast haar eigen mediationpraktijkvoering in Culemborg, trainingen en workshops op haar vakgebied aan diverse beroepsgroepen.