Beschrijving
Alice van der Pas heeft twee van de eerst gepubliceerde delen van haar Handboek Methodische Ouderbegeleiding grondig herzien. Gedateerde discussies zijn geschrapt – maar níet de casuïstiek. Integendeel: die is uitgebreid en nu meer ‘gelaagd’ dankzij talrijke methodische en theoretische kanttekeningen. Terwijl de lezer Van der Pas dus aan het werk ziet, vanaf het eerste telefoontje tot en met het laatste adviesgesprek, begrijpt hij nu ook waarom zij zegt wat ze zegt, of juist níets zegt; doet wat ze doet, of even stil is.
Vanuit ouderschapstheorie en bufferdenken volgt de lezer op de voet haar aandachtig omgaan met de informatie die ouders presenteren, en hoe zij op zoek gaat naar verbanden die misschien nieuwe informatie opleveren, of een nieuwe betekenis. Dit informatie maken, zoals zij het noemt, krijgt een grotere plaats in deze uitgave, evenals de daarvoor benodigde ‘aandachtigheid’ oftewel ‘totaalaandacht’.
Voor de ervaren collega is dat begrip meteen herkenbaar; voor de beginnende lezer een eyeopener.
Dr. Alice van der Pas werkte dertig jaar als ouderbegeleider en gezinstherapeut in de AGGZ voor jeugdigen, waarvan 3 jaar in de Verenigde Staten. Sinds begin 1992 is zij fulltime auteur en redacteur. Zij heeft een kleine supervisiepraktijk.
Tussen 1970 en 1995 publiceerde zij in diverse tijdschriften over gezinstherapeutische onderwerpen, en was zij redacteur van het Tijdschrift voor Maatschappelijk Werk, van het Handboek Gezinstherapie en het tijdschrift Systeemtherapie. Sinds 1998 is zij redacteur van het door haar opgerichte Tijdschrift voor Ouderschap & Ouderbegeleiding. In 2003 promoveerde zij op een studie van de wetenschappelijke literatuur over ouderschap: A serious case of neglect: the parental experience of child rearing.
Haar eerste boek Gezinsfenomenen verscheen in 1973, en twintig jaar later het eerste deel (Deel 5) van haar tiendelige Handboek Methodische Ouderbegeleiding. Eind 2008 voltooide zij met De interventiefase (Deel 6) de reeks. Tussentijds verschenen nog twee bundels artikelen: Visies op Gezinsbehandeling (1992) en Ouderbegeleiding: tussen ergernis en bekommernis (1999).
Alice van der Pas is Lid van Verdienste van de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie. In 2004 werd zij omwille van haar werk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.